INSPIRACJE

Lekkie smakołyki na letnie przyjęcie

Czas czytania: minut

Lato to wymarzony czas na imprezy i przyjęcia – w ogrodzie, na działce, a nawet na balkonie. Oczywiście „domówki” nadal są w modzie, warto jednak w ciepłe dni choć część imprezy przenieść na świeże powietrze. Niezobowiązujące, na luzie, ze smacznym jedzeniem i lekkimi drinkami – ostatecznie kiedy jest czas na zabawę i towarzystwo, jak nie teraz?

 Na początek zastanówmy się, jak i gdzie chcemy zorganizować spotkanie – przy stole, a może „na stojąco” w formie bufetu? Latem warto wybierać plener – jeśli więc dysponujemy ogrodem, dogodnie położoną działką lub choćby dużym balkonem – zadbajmy, aby goście mogli oprócz drinków „łyknąć” także świeżego powietrza.

 Dobra organizacja

W zależności od miejsca zastanówmy się nad liczbą gości. Wpłynie to dość znacząco na nasze przygotowania. Szykując niewielkie przyjęcie możemy zrobić tradycyjne spotkanie przy stole, z elegancką zastawą i oprawą.

Dla większej liczby osób lepiej sprawdzi się impreza w formie bufetu – w jednym pokoju albo na dużym stole w plenerze stawiamy przekąski, sałatki i napoje, plus oczywiście talerze, sztućce i kieliszki. Pod gołym niebem praktyczniejsza będzie zastawa jednorazowa. Jeśli chcemy w formie bufetowej podać danie ciepłe, najlepsza będzie tzw. potrawa jednogarnkowa, np. leczo, a w plenerze dania z grilla. W upalny dzień nie wystawiajmy na stół wszystkich dań od razu – raczej dokładajmy ich w miarę potrzeby – pozwoli im to zachować świeżość i dobry smak.

 Zaplanować wcześniej

Zróbmy listę wydatków – pozwoli nam ona rozsądnie podejść do realizacji planów. Powinno jej towarzyszyć także orientacyjne menu – dzięki niemu nie popadniemy w przesadę. Czasem dopiero na papierze widzimy, że 7 różnych sałatek (bo każda pyszna i oryginalna) na 10 osób to nieco za wiele. Lista powinna też uwzględnić preferencje gości (ktoś ma nietolerancję glutenu, a inna osoba nie znosi połączenia smaku pomidora z rybą), tak aby każdy znalazł coś dla siebie.

Następnie prześledźmy sklepowe promocje – zwłaszcza na napoje, których warto kupić więcej. Zastanówmy się też zawczasu nad alkoholem – czy stawiamy na wino, piwo, a może drinki – i zaopatrzmy się w odpowiednią jego ilość.

Letni smak

Latem zmienia nam się gust kulinarny – preferujemy potrawy lżejsze, mniej tłuste. Dlatego najlepiej postawić na sałatki, przekąski, dobre pieczywo, warzywa z dipami. Do tego jedno – dwa bardziej treściwe dania, np. pieczony drób.

Jeśli dysponujemy dużą działką lub ogrodem, a goście są miłośnikami grilla, nie należy się długo zastanawiać – warto tylko zadbać o różnorodność, aby do wyboru było coś więcej niż kiełbaski. W upał odradzamy ryby (choć z grilla smakują wyjątkowo), ale doskonale sprawdzą się np. serki oscypki (podajmy do nich żurawinę) i świeże warzywa. Grillowana papryka, cukinia czy bakłażan mogą zachwycić smakiem nawet zagorzałych mięsożerców, zwłaszcza gdy w pobliżu postawimy dobry dip czosnkowy. Warto też przygotować dobrze przyprawione i odpowiednio zamarynowane mięso – wołowe steki czy filety drobiowe, trzymajmy je jednak w chłodzie.

Na słono i słodko

Sałatki na letnie przyjęcie nie powinny zawierać majonezu ani szybko psujących się składników, np. owoców morza – chyba że spotkanie odbywa się w domu. Doskonale sprawdzą się natomiast warzywa z lekkimi sosami na bazie oliwy i kremu balsamicznego. Możemy dodać do nich różnego rodzaju sery, wędliny, orzechy, oliwki czy kapary. Miłośnikom treściwych sałatek można zaproponować taką opartą na bazie kolorowego makaronu czy ryżu (można ją wzbogacić grillowanym kurczakiem czy szynką). Możemy też do sałatki ze świeżych warzyw dodać włoskie pierożki tortellini – kupujemy je w formie suszonej i gotujemy podobnie jak makaron.

Jeśli planujemy formę „bufetową”, podajmy sporo drobnych przekąsek „na jeden kęs” – warzywa z dipami, małe kotleciki nadziane na wykałaczki, deskę serów i wędlin, roladki z tortilli,  małe bruschetty. Gdy upał nie jest zbyt duży, możemy podać też dobry smalec. W połączeniu z razowym chlebem na zakwasie i kiszonymi ogórkami może on stać się „gwiazdą wieczoru”.

A co na deser? Wszelkie torty czy ciasta z kremami mogą nie przetrwać upalnej pogody i nie wyjść gościom na zdrowie. Dobrym pomysłem będzie kruche czy biszkoptowe ciasto z sezonowymi owocami, a jeśli dysponujemy odpowiednio pojemnym zamrażalnikiem – w pewnym momencie przyjęcia podajmy po prostu lody i udekorujmy je owocami.

Z procentami i bez

I ostatnie pytanie – co pijemy? Obowiązkiem dobrego gospodarza jest zadbanie nie tylko o alkoholową oprawę przyjęcia, ale przede wszystkim o napoje chłodzące. Najlepiej postawić na soki oraz wodę mineralną – tę ostatnią podajmy w dzbankach z dodatkiem paru liści mięty i plasterków limonki. Dla miłośników gazowanych napojów także warto coś przygotować, choć nie jest to zbyt zdrowa opcja – wiele osób uwielbia jednak drinki z ich dodatkiem.

Jeśli chodzi o procenty, wszystko zależy od preferencji gości. Na pewno warto mieć w zapasie jedną lub dwie butelki mocnego alkoholu, jednak przede wszystkim postawmy na wino (np. schłodzone białe lub różowe) oraz piwo. To ostatnie cieszy się latem największą popularnością – zwłaszcza w towarzystwie grilla.

0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Może Cię zainteresować:

Ostatnio komentowane

Recent Comments

Popularne wpisy

Newsletter





Menu